Mniszek pospolity. |
Mniszek pospolity - lekarski (Taraxacum offcinale) jest
roślina żółciopędną bardzo korzystną dla chorych na wątrobę. Działa
przepłukując kłębuszki – filtry nerkowe oraz uwalnia miąższ wątroby od
toksyn. W celach
leczniczych wykorzystuje się: korzenie, kwiaty, liście i ziele. Kwiat mniszka ma
niewielkie zapotrzebowanie, korzeń mniszka bardzo duże, ziele mniszka z
korzeniami duże, natomiast na samo ziele jest średnie zapotrzebowanie.
Zbiór: korzenie
zbiera się w jesieni z roślin starszych. Wykopuje się je ostrą łopatą, aby
wydobyć w całości, nie kalecząc. Korzenie myje się dokładnie, ale szybko,
obsusza na przewiewie, następnie obcina się części nadziemne wraz z szyjką
korzeniową i jak najszybciej suszy. Pod nazwą kwiat zbiera się koszyczki
kwiatowe, w tym czasie gdy zaczynają się rozwijać, koszyczki kwiatowe zbiera
się bez szypułki. Ziele mniszka należy ścinać wczesną wiosną, gdy koszyczki
kwiatowe są jeszcze w pączkach. Na surowiec ścina się całą rozetę liściową.
Ziele wraz z korzeniem zbiera się wczesną jesienią.
Mniszek pospolity - Wzgórza Dziwiszowskie. |
Skład chemiczny: W surowcu występują
związki gorzkie (taraksacyna), alkohole trójterpenowe, cukry, inulina, związki
kauczukowe, garbniki, żywice, śluzy.
Mniszek pospolity w tle Góry Izerskie. |
Właściwości: drenuje wątrobę i przewody
żółciowe ułatwiając przepływ żółci do
dwunastnicy, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia trawienie
pokarmów, poprawia krążenie, działa moczopędnie i wydala związki azotowe z
moczem, obniża poziom glukozy we krwi w początkowym okresie cukrzycy, oczyszcza
krew, ma właściwości przeciwgnilne i przeciwszkorbutowe oraz saluryczne (usuwa
z organizmu nadmiar jonów Na i K), wzmacnia i wzbogaca apetyt przez działanie
na wątrobę, zmniejsza przekrwienie w jamie brzusznej i osłabia stany skurczowe w
przewodach żółciowych i w pęcherzyku żółciowym.
Taraxacum offcinale |
Postacie leku: Odwar. Korzeni mniszka
łyżkę zalać 2 szklankami letniej wody, gotować 20 minut i odcedzić. Pić 2 razy
dziennie po szklance płynu. Odwar z
dodatkiem mięty: Korzeni mniszka łyżkę stołową, liść mięty łyżeczkę do
herbaty. Przyrządzać i stosować jak wyżej. Młode liście mniszka, zbierane przed kwitnieniem są surowcem
dietetycznym; można je używać jako sałatę i w „ kuracji wiosennej”.
Inne zastosowania: W Bawarii z
wysuszonych i upalonych korzeni przyrządza się namiastkę kawy. Z kwiatów Mniszka przyrządza się oryginalny "miód". Łodygi mniszka mogą służyć jako "instrumenty" po odpowiednim przycięciu wydają basowe dźwięki.
/Jan Wieczorek/
Foto: Jan Wieczorek i rycina z Internetu.
Bibliografia: J.Kwaśniewska, K.Mikołajczyk - "Zbieramy zioła" oraz na podstawie wielu książek o ziołach.
W ramach działalności
Dzikich Sudetów proponujemy Państwu uczestnictwo w szeregu atrakcyjnych
eksploracjach i wyprawach turystycznych prowadzonych przez kulturoznawcę i
eksploratora sudeckiego Jana Wieczorka, który pokaże Państwu miejsca ze wszech
miar interesujące, jak i też dzikie i tajemnicze, a bywa, że całkiem świeżo
odkryte...
DZIKIE
SUDETY
e-mail:
d.sudety@gmail.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz