Translate

środa, 19 czerwca 2013

Sudeckie zioła - Mniszek pospolity



Mniszek pospolity.

     Mniszek pospolity - lekarski (Taraxacum offcinale) jest roślina żółciopędną bardzo korzystną dla chorych na wątrobę. Działa przepłukując kłębuszki – filtry nerkowe oraz uwalnia miąższ wątroby od toksyn. W celach leczniczych wykorzystuje się: korzenie, kwiaty, liście i ziele. Kwiat mniszka ma niewielkie zapotrzebowanie, korzeń mniszka bardzo duże, ziele mniszka z korzeniami duże, natomiast na samo ziele jest średnie zapotrzebowanie.

Zbiór: korzenie zbiera się w jesieni z roślin starszych. Wykopuje się je ostrą łopatą, aby wydobyć w całości, nie kalecząc. Korzenie myje się dokładnie, ale szybko, obsusza na przewiewie, następnie obcina się części nadziemne wraz z szyjką korzeniową i jak najszybciej suszy. Pod nazwą kwiat zbiera się koszyczki kwiatowe, w tym czasie gdy zaczynają się rozwijać, koszyczki kwiatowe zbiera się bez szypułki. Ziele mniszka należy ścinać wczesną wiosną, gdy koszyczki kwiatowe są jeszcze w pączkach. Na surowiec ścina się całą rozetę liściową. Ziele wraz z korzeniem zbiera się wczesną jesienią.

 Mniszek pospolity - Wzgórza Dziwiszowskie.


Skład chemiczny: W surowcu występują związki gorzkie (taraksacyna), alkohole trójterpenowe, cukry, inulina, związki kauczukowe, garbniki, żywice, śluzy.

Mniszek pospolity w tle Góry Izerskie.
Właściwości: drenuje wątrobę i przewody żółciowe ułatwiając przepływ  żółci do dwunastnicy, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia trawienie pokarmów, poprawia krążenie, działa moczopędnie i wydala związki azotowe z moczem, obniża poziom glukozy we krwi w początkowym okresie cukrzycy, oczyszcza krew, ma właściwości przeciwgnilne i przeciwszkorbutowe oraz saluryczne (usuwa z organizmu nadmiar jonów Na i K), wzmacnia i wzbogaca apetyt przez działanie na wątrobę, zmniejsza przekrwienie w jamie brzusznej i osłabia stany skurczowe w przewodach żółciowych i w pęcherzyku żółciowym.

 Taraxacum offcinale
Postacie leku: Odwar. Korzeni mniszka łyżkę zalać 2 szklankami letniej wody, gotować 20 minut i odcedzić. Pić 2 razy dziennie po szklance płynu. Odwar z dodatkiem mięty: Korzeni mniszka łyżkę stołową, liść mięty łyżeczkę do herbaty. Przyrządzać i stosować jak wyżej. Młode liście mniszka, zbierane przed kwitnieniem są surowcem dietetycznym; można je używać jako sałatę i w „ kuracji wiosennej”.

Inne zastosowania: W Bawarii z wysuszonych i upalonych korzeni przyrządza się namiastkę kawy. Z kwiatów Mniszka przyrządza się oryginalny "miód". Łodygi mniszka mogą służyć jako "instrumenty" po odpowiednim przycięciu wydają basowe dźwięki.


/Jan Wieczorek/
Foto: Jan Wieczorek i rycina z Internetu.

Bibliografia: J.Kwaśniewska, K.Mikołajczyk - "Zbieramy zioła" oraz na podstawie wielu książek o ziołach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz