Translate

środa, 16 października 2013

Sudeckie zioła - Róża dzika



 Kwitnąca (rosa canina).


    Do celów leczniczych zbiera się we wrześniu miękkie owoce (rosa canina).

Skład chemiczny i działanie: Owoce są bogatym źródłem witaminy C  i kwasu dehydroaskrobinowego; zawierają również karotenoidy, flawonoidy, garbniki, witaminę B1,B2,K. Działa moczopędnie, żółciopędnie, przeciwszkorbutowo, jako lek ogólnie wzmacniający, ożywczo, witaminizująco, wzmaga odporność.
 
 Róża dzika w tle Karkonosze.
Stosuje się jako lek witaminowy w zakażeniach bakteryjnych przebiegających z wysoką gorączką, w nieżytach przewodu pokarmowego, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, bezsenności, w pobudzeniu nerwowym.

 Róża przeznaczona do suszenia.
Postacie leku. Odwar z owoców 1 i  1/2 łyżki rozdrobnionych owoców zalać szklanką ciepłej wody i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Odstawić na 10 minut, przecedzić, przelać owoce na sitku przegotowaną ciepłą wodą, aby utrzymać ciepłą szklankę odwaru. Pić po 1/3 szklanki 2-4 razy dziennie po jedzeniu jako środek witaminowy i regulujący  przemianę materii.

Inne zastosowanie. Owoce dzikiej róży nadają się do produkcji domowych nalewek, syropów i win.
Ostrzeżenia. Brak.




/Jan Wieczorek/
Foto:Jan Wieczorek i zdjęcie z Internetu.


Bibliografia: J.Kwaśniewska, K.Mikołajczyk - "Zbieramy zioła" oraz na podstawie wielu książek o ziołach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz