Sambucus nigra |
Surowcem zielarskim (Sambucus nigra) są kwiaty i owoce. Kwiaty bzu
czarnego zawierają flawonoidy, aminy, kwasy organiczne, około 0, 03% olejku
lotnego, garbniki, związki fenelowe, do 9% soli mineralnych, glukozę, aldehyd benzoesowy
oraz niezidentyfikowany związek potopędny. Owoce zawierają kwasy organiczne,
około 20% cukrów redukujących, około 3% garbników, antocyjany, karotenoidy,
witaminę C i zespół witamin B.
Kwiat Bzu czarnego stanowisko Chrośnickie Kopy w Górach Kaczawskich. |
Zbiór kwiatów – druga połowa maja i początek czerwca. Zbierać je trzeba
przed południem, zaraz po obeschnięciu z rosy. Ścina się całe baldachy (np.
starymi nożyczkami) i suszy w przewiewnym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej
35 stopni C, w cieniu. Należy uważać by kwiatów nie gnieść, bo czernieją.
Owoce Bzu czarnego stanowisko Ulina - Góry Kaczawskie. |
Owoce
zbieramy wtedy, gdy są całkowicie dojrzałe, fioletowo-czarne. Zwykle robimy to
w sierpniu – wrześniu. Ścinamy delikatnie całe baldachy, a w domu zdejmujemy
owoce widelcem, uważając by ich nie gnieść. Suszymy je tak jak czarne jagody,
rozłożone na emaliowanej blaszce, w ciepłym piecu. Jeśli mamy zamiar robić z
owoców przetwory (np. sok), to całe baldachy wkładamy po umyciu do garnka,
podlewamy odrobiną wody, by nie przywarły i rozgotowujemy pod przykryciem, a
następnie wyciskamy sok przez płótno, odrzucając baldachy.
Kwiat Bzu czarnego. |
Działanie – Kwiat bzu działa napotnie, jednocześnie
przeciwgorączkowo. Napar z kwiatów stosuje się w przewlekłych łagodnych stanach
nieżytowych i zapalnych nerek, dróg moczowych i pęcherza. Płucze się nim gardło
w anginie i zapaleniu gardła, a także jamy ustnej.
Owoce Bzu czarnego stanowisko Ulina - Góry Kaczawskie. |
Owoce bzu czarnego działają przeciwbólowo w bólach pochodzenia
ośrodkowego, lekko przeczyszczają. Zagęszczony odwar z owoców pije się w
migrenie, zapaleniu nerwu trójdzielnego i rwie
kluszowej: 15-20 g. Suszonych owoców bzu czarnego zalać szklanką wody, gotować
20 minut, odcedzić, wypić. Można stosować 1-2 razy dziennie.
Kwiat Bzu czarnego stanowisko Chrośnickie Kopy w Górach Kaczawskich. |
Postacie
leku: Napar z kwiatów: łyżkę kwiatów
zalać szklanką wrzącej wody, przykryć, po 15 minutach odcedzić i pić 3-5 razy
dziennie o szklance, jako środek napotny. Tenże napar można stosować do
płukania gardła, jamy ustnej i oczu w stanach zapalnych. Podobny napar przygotowuje się z łyżki kwiatu
bzu oraz łyżki kwiatu lipy. Pić pół szklanki, co 2 godziny.
Owoce Bzu czarnego stanowisko Ulina - Góry Kaczawskie. |
Odwar z
kwiatów bzu. 1, ½ łyżki kwiatów zalać
szklanką zimnej wody i ogrzewać do wrzenia. Gotować pod przykryciem przez 3
minuty. Odstawić na 15 minut, przecedzić. Pić pół szklanki 2-3 razy dziennie
między posiłkami, jako środek moczopędny. Po szklance z syropem malinowym
wieczorem po posiłku, jako środek napotny.
Napar z
owoców: (przeciw potny i moczopędny):
10-15 g. Owoców zalać szklanką wrzącej wody; pić po ćwierć szklanki 3-4 razy
dziennie.
Kora bzu: korę bzu zbiera się jesienią z 2-3 letnich
gałązek. 2 garście takiej suszonej kory zalewa się litrem zimnej wody i gotuje
tak długo aż zostanie polowa wywaru. Pije się go raz dziennie pół szklanki po
kolacji, przed snem (niesmaczne). Tym środkiem odchudzały się już w
średniowieczu kobiety, damy dworu, gdy smukłe gotyckie sylwetki były równie
modne jak dziś, jest to średniowieczny „eliksir” odchudzający.
Kwiat Bzu czarnego stanowisko Chrośnickie Kopy w Górach Kaczawskich. |
Odwar z
białej kory, pomaga natomiast w takich
schorzeniach jak: reumatyzm, gościec i gromadzenie się wody w organizmie,(
proporcje jak wyżej).
Sok z
czarnego bzu: dojrzale w pełni owoce
bzu umyć, zdjąć z baldachów widelcem, przepuścić przez sokowirówkę (lub
zmiksować) z cukrem, biorąc 30 dag na litr soku. Przelać do butelek, zakorkować
i pasteryzować 10 minut. Podawać do picia rozcieńczony wodą, używać zimą do
sporządzania kisieli i galaretek, budyniu.
Bez czarny ma szerokie zastosowanie. |
Kwiaty
zapiekane: świeżo ścięte baldachy
kwiatowe bzu czarnego umyć starannie, osączyć z wody. Gdy przeschną maczać w
cieście naleśnikowym niczym plastry jabłek i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po
usmażeniu posypać miałkim cukrem. Na talerzu wyjmuje się łodygi jednym
pociągnięciem, a resztę zjada się ze smakiem. Tak samo przyrządza się kwitnące
grona akacji, bogate w białko roślinne.
Napój z owoców bzu: 5 dużych baldachów, pół kg Cukru, 1 pokrojona cytryna i 5 litrów wody, nakryć szczelnie i zostawić na 8 dni. Po czym odcedzić i pić, jako płyn orzeźwiający i uspakajający.
Bez czarny używany jest do wytwarzania instrumentów ludowych. |
Napój z owoców bzu: 5 dużych baldachów, pół kg Cukru, 1 pokrojona cytryna i 5 litrów wody, nakryć szczelnie i zostawić na 8 dni. Po czym odcedzić i pić, jako płyn orzeźwiający i uspakajający.
Ostrzeżenia - Uwaga niedojrzałe owoce bzu czarnego, są
szkodliwe dla zdrowia, natomiast dojrzałe są tak nietoksyczne, że można je
podawać małym dzieciom. Bzu nie można używać do wyrobu win i wódek, wówczas
wytwarzają się ciężkie trujące alkohole.
/Jan Wieczorek/
Foto: Jan Wieczorek i zdjęcia z Internetu.
Bibliografia:
J.Kwaśniewska, K.Mikołajczyk - "Zbieramy zioła" oraz na podstawie
wielu książek o ziołach.
W ramach działalności
Dzikich Sudetów proponujemy Państwu uczestnictwo w szeregu atrakcyjnych
eksploracjach i wyprawach turystycznych prowadzonych przez kulturoznawcę i
eksploratora sudeckiego Jana Wieczorka, który pokaże Państwu miejsca ze wszech
miar interesujące, jak i też dzikie i tajemnicze, a bywa, że całkiem świeżo
odkryte...
DZIKIE
SUDETY
e-mail:
d.sudety@gmail.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz